Περιοδοντική νόσος (νόσος των ούλων)

Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση
Η περιοδοντική νόσος προσβάλει τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια.
Πρόκειται για μόλυνση από μικρόβια που βρίσκονται στην οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Οι τοξικές ουσίες που παράγονται από αυτά τα μικρόβια ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν φλεγμονή (ουλίτιδα).
Η ουλίτιδα είναι πλήρως θεραπεύσιμη και αναστρέψιμη γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή της.
Αν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα που προκαλεί καταστροφή των ιστών και του οστού που στηρίζουν τα δόντια. Τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια και σχηματίζονται οι περιοδοντικοί θύλακοι, σακούλες κάτω από τα ούλα, όπου συσσωρεύονται πλάκα και τρυγία (πέτρα), επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Αν η νόσος μείνει αθεράπευτη τα δόντια προοδευτικά χαλαρώνουν, αρχίζουν να κινούνται και στο τέλος πέφτουν.
Η περιοδοντίτιδα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες απώλειας των δοντιών.
Είναι πολύ σημαντικό να προλάβει κανείς την εμφάνισή της, γιατί η απώλεια του οστού δεν είναι αναστρέψιμη.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση
Η περιοδοντική νόσος συνήθως δεν δημιουργεί πόνο και συχνά δεν ξέρουμε ότι πάσχουμε από αυτή.
Κάποια σημάδια που θα πρέπει να μας υποψιάσουν είναι η αιμορραγία στα ούλα (πχ. με το βούρτσισμα), τα πρησμένα, κόκκινα και ευαίσθητα ούλα, η αποκόλληση των ούλων από τα δόντια, η απογύμνωση των ριζών, η κινητικότητα των δοντιών, οι μετακινήσεις δοντιών, η κακοσμία ή η αλλοίωση στη γεύση, ακόμα και μεταβολές στην εφαρμογή των μερικών οδοντοστοιχιών.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση
Αν και ξέρουμε ότι η αιτία της ανάπτυξης της περιοδοντικής νόσου είναι τα μικρόβια από την οδοντική μικροβιακή πλάκα και κατ’ επέκταση η κακή στοματική υγιεινή, ωστόσο αυτή δεν εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους που δεν καθαρίζουν σωστά τα δόντια τους.
Αυτό συμβαίνει γιατί συνυπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες. Τέτοιοι είναι η γενετική προδιάθεση, το κάπνισμα, οι ορμονικές μεταβολές (εφηβεία, εγκυμοσύνη), ο σακχαρώδης διαβήτης, ή η λήψη φαρμάκων (πχ. αντιεπιληπτικά, αντισυλληπτικά, κάποια καρδιολογικά).
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση
H ουλίτιδα θεραπεύεται συντηρητικά με επαγγελματικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο.
Η περιοδοντίτιδα αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις συντηρητικά ή κάποιες φορές χειρουργικά. Ο οδοντίατρος θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης κατά περίπτωση.