Ολικές οδοντοστοιχίες

Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση
Oι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) είναι τεχνητές προσθετικές εργασίες, φτιαγμένες συνήθως από ακρυλική ρητίνη (με ροζ χρώμα για τη βάση και λευκά δόντια), οι οποίες αναπληρώνουν τα φυσικά δόντια που έχουν χαθεί και βοηθούν να επανακτηθεί η λειτουργικότητα του στόματος και η αισθητική του προσώπου.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση
Όταν χαθούν τα φυσικά δόντια οι μύες γύρω από το στόμα ατροφούν, οι παρειές (τα μάγουλα) βυθίζονται προς το εσωτερικό του στόματος, η μορφολογία των χειλέων εξαφανίζεται, οι ρυτίδες γύρω από το στόμα βαθαίνουν και το προφίλ γινεται "γεροντικό".
Δεν μπορούμε να μασήσουμε σωστά την τροφή μας, να μιλήσουμε άνετα ή να χαμογελάσουμε χωρίς να αισθανθούμε αμήχανα.
Η απώλεια των δοντιών που δεν αποκαθίστανται επηρεάζει τη διατροφή, την ψυχολογία, την κοινωνικότητά, αλλά και τη γενική υγεία.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση
Οι σωστά κατασκευασμένες οδοντοστοιχίες επαναφέρουν και βελτιώνουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του προσώπου.
Βοηθούν στην αποκατάσταση της μάσησης, χαρίζουν αυτοπεποίθηση και ενισχύουν την κοινωνικότητα.
Ανάλογα με το χρόνο και τον τρόπο κατασκευής υπάρχουν διάφορα είδη ολικών οδοντοστοιχιών:
 1. Οι συμβατικές, οι οποίες κατασκευάζονται μετά τις εξαγωγές όλων των δοντιών. Συνήθως χρειάζεται να περιμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να επουλωθούν τα τραύματα από τις εξαγωγές, ο οποίος κυμαίνεται από έναν έως και πέντε μήνες.
 2. Οι άμεσες, οι οποίες κατασκευάζονται πριν από τις εξαγωγές όλων των δοντιών και τοποθετούνται αμέσως στο στόμα. Το πλεονέκτημα είναι οτι δε μένει κανείς καθόλου χωρίς δοντια, ενώ το μειονέκτημα είναι ότι οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται σύντομα επιδιόρθωση και μετά από ένα χρόνο πιθανά αντικατάσταση.
 3. Οι επένθετες, οι οποίες στηρίζονται τόσο στα ούλα όσο και σε ρίζες δοντιών. Στην περίπτωση αυτή ο οδοντίατρος θα επιλέξει τα δόντια που μπορούν να διατηρηθούν και θα τα παρασκευάσει κατάλληλα, ώστε να παραμείνουν στο στόμα κάτω από τις οδοντοστοιχίες. Το όφελος είναι μεγάλο γιατί οι ρίζες διατηρούν το οστό γύρω από αυτές σε αρκετά καλή κατάσταση κι έτσι οι οδοντοστοιχίες στηρίζονται και συγκρατούνται καλύτερα.
 4. Οι πανομοιότυπες, οι οποίες κατασκευάζονται συνήθως ώς εφεδρικές και είναι ολόιδιες με αυτές που ήδη φορά κάποιος.
 5. Οι ομοιότυπες, οι οποίες μοιάζουν πολύ, χωρίς όμως να είναι ολόιδιες, με αυτές που φορά κάποιος. Η τεχνική προτείνεται όταν πρέπει να γίνει αντικατάσταση των παλαιών λειτουργικών οδοντοστοιχιών και θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο προσαρμογής στις καινούργιες.
 6. Οι προσωρινές, οι οποίες κατασκευάζονται για να εξυπηρετήσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να κατασκευαστούν οι οριστικές οδοντοστοιχίες.
Media Object

 • Βουρτσίζετε τις οδοντοστοιχίες σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
 • Φυλλάσετε τις οδοντοστοιχίες σας σε ειδικά κουτιά φύλαξης που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.
 • Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελέγξει τις οδοντοστοιχίες σας και την υγεία του στόματος. Πολλές φορές η μακροχρόνια χρήση ολικών οδοντοστοιχιών είναι υπεύθυνη για βλάβες στο στόμα, τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε.
 • Zητήστε από τον οδοντίατρο να «μαρκάρει» τις οδοντοστοιχίες σας, δηλαδή να γράψει σε αυτές το όνομά σας.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Μετά από κάθε γεύμα απαραιτήτως ξεπλένετε τις οδοντοστοιχίες και το στόμα σας με άφθονο νερό.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Βουρτσίζετε τις οδοντοστοιχίες σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Πριν το βούρτσισμα ξεπλένετέ τις με άφθονο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα τροφών.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιείτε την ειδική βούρτσα για οδοντοστοιχίες και σαπούνι
Μη χρησιμοποιείτε κοινή οδοντόπαστα για να καθαρίσετε τις οδοντοστοιχίες σας, γιατί μπορεί να αλλοιώσει την επιφάνειά τους.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Καθαρίζετε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες της οδοντοστοιχίας εσωτερικά και εξωτερικά
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Για να μην πέσουν οι οδοντοστοιχίες κατά το πλύσιμο και σπάσουν, καλό είναι να τις πλένετε πάνω από ένα κομμάτι ύφασμα ή χαρτί ή πάνω από νιπτήρα γεμάτο με νερό.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Καθαρίζετε τα ούλα, την υπερώα (ουρανίσκο) και τη γλώσσα με μαλακή οδοντόβουρτσα και νερό.
Είναι σημαντικό να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών, για να αποφεύγετε την κακοσμία του στόματος και τις μολύνσεις.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Αφήστε τη βουρτσα να στεγνώσει στον αέρα.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Χρησιμοποιείτε καθημερινά (ή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα) ταμπλέτες καθαρισμού των οδοντοστοιχιών και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία.
Ξεπλένετε τις οδοντοστοιχίες με άφθονο νερό πριν τις ξαναφορέσετε.
Οι ταμπλέτες καθαρισμού δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα
Το βράδυ οι οδοντοστοιχίες φυλάσσονται στα ειδικά κουτιά φύλαξης.
Media Object

Μη βράζετε τις οδοντοστοιχίες σας και μην τις βάζετε σε χλωρίνη ή άλλες ουσίες που δέν συστήνονται από τον οδοντίατρό σας.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Αν οι οδοντοστοιχίες σας έχουν «πιάσει πέτρα» ή έχουν «μαυρίσει» επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας ο οποίος θα τις καθαρίσει.
Media Object

Οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται σε κάθε ηλικία. Από τη παιδική (σε κάποιες παθήσεις) μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Είναι ωστόσο αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε τόσο δυσκολότερα συνηθίζουμε στη χρήση ολικών οδοντοστοιχιών.
Ωστόσο υπάρχουν ειδικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδοντίατρος οι οποίες διευκολύνουν κατά πολύ τη διαδικασία προσαρμογής.
Media Object

Συνήθως χρειάζεται να περιμένει κάποιος τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τις εξαγωγές για να ξεκινήσει η κατασκευή των οδοντοστοιχιών. Αυτό είναι απαραίτητο για να επουλωθούν σωστά τα ούλα.
Αν ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να παραμείνει καθόλου χωρίς δόντια, μπορεί να συζητήσει με τον οδοντίατρο το ενδεχόμενο να κατασκευάσει άμεσες οδοντοστοιχίες. Οι οδοντοστοιχίες αυτές κατασκευάζονται πριν να εξαχθούν όλα τα δόντια και τοποθετούνται την ημέρα των τελευταίων εξαγωγών.
Υπάρχουν ωστόσο κάποια μειονεκτήματα στην τεχνική. Δεν ενδείκνυται για όλους, καθώς υπάρχουν περιορισμοί που σχετίζονται κυρίως με θέματα γενικής υγείας. Επίσης χρειάζονται περισσότερες επανεξετάσεις μετά την τοποθέτηση, ενώ η ταχεία απορρόφηση του οστού μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει σαν αποτέλεσμα να «χαλαρώσουν» γρήγορα και να χρειάζονται επιδιόρθωση ή κατασκευή καινούργιων που θα εφαρμόζουν καλύτερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους.
Media Object

Ο χρόνος που χρειάζεται για να κατασκευαστεί μία συμβατική οδοντοστοιχία είναι περίπου δύο με τρείς εβδομάδες, γιατί γίνεται κατά στάδια, ώστε να διασφαλιστεί η τελική επιτυχία. Η βιασύνη στην κατασκευή οδηγεί συχνά σε αποτυχίες.
Media Object

Όταν φορέσετε καινούργιες οδοντοστοιχίες θα περάσει ένα χρονικό διάστημα ημερών ή και εβδομάδων μέχρι να τις συνηθίσετε.
Στο διάστημα αυτό μπορεί να δυσκολευτείτε στην ομιλία και στη μάσηση, μέχρι το μυϊκό σύστημα και ειδικότερα η γλώσσα, τα χείλη και οι παρειές να «μάθουν» να τις ελέγχουν.
Επίσης στις πρώτες μέρες μπορεί να έχετε αυξημένη ποσότητα σάλιου στο στόμα.
Μικροενοχλήσεις και εντοπισμένος πόνος σε κάποια σημεία είναι απόλυτα αναμενόμενα και θα αντιμετωπιστούν από τον οδοντίατρό σας.
Τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν με το χρόνο.
Media Object

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Υπάρχουν άνθρωποι που τις συνηθίζουν μέσα σε μία εβδομάδα και άλλοι που χρειάζονται έως και τρείς μήνες. Γενικά βοηθά η προηγούμενη εμπειρία από χρήση οδοντοστοιχιών αλλά και η μικρότερη ηλικία κατά την τοποθέτηση.
Media Object

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας και εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Μπορεί να κυμαίνεται από μία έως πέντε φορές.
Media Object

Οι σωστά κατασκευασμένες οδοντοστοιχίες δεν γίνονται αντιληπτές ούτε από το στενό οικογενειακό περιβάλλον.
Αν ωστόσο φοράτε τις οδοντοστοιχίες σας για πολλά χρόνια, το υλικό γερνάει, κάνει πόρους και αλλάζει χρώμα, ενώ τα δόντια φθείρονται από τη χρήση. Οι παλιές οδοντοστοιχίες δεν μπορούν πλέον να αποκαταστήσουν την ανατομία του κάτω τριτημορίου του προσώπου και το πρόσωπο μπορεί να δείχνει γερασμένο, ενώ οι ρυτίδες πιο έντονες.
Επίσης, οι οδοντοστοιχίες μπορεί να μην εφαρμόζουν πια καλά και αυτό να φαίνεται στο μάσημα και στην ομιλία.
Η τακτική ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των παραπάνω εξελίξεων.
Media Object

Μετά την τοποθέτηση των καινούργιων σας οδοντοστοιχιών μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο στην προφορά κάποιων λέξεων.
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος για να συνηθίσουν η γλώσσα και τα χείλη στο νέο τρόπο κινήσεων.
Εξασκηθείτε μιλώντας και διαβάζοντας δυνατά και κυρίως επαναλαμβάνετε τις λέξεις που σας δυσκολεύουν.
Μία καλή άσκηση είναι να μετράτε δυνατά από το 20 έως το 50.
Media Object

Αν κατασκευάσατε πρόσφατα οδοντοστοιχίες είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε κάποιες ενοχλήσεις.
Aυτό συμβαίνει γιατί τα ούλα δεν είναι φτιαγμένα για να σηκώνουν το βάρος μίας οδοντοστοιχίας και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να συνηθίσουν.
Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα και να το διορθώσει
Αν φοράτε παλιές οδοντοστοιχίες και ξαφνικά σας «χτυπήσουν» επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο για να διορθώσει το πρόβλημα.
Μην προσπαθήσετε να διορθώσετε μόνοι σας το πρόβλημα (με λίμα ή γυαλόχαρτο), γιατί θα καταστρέψετε την οδοντοστοιχίας σας.
Media Object

Όταν χάνονται τα δόντια, τα οστά των γνάθων απορροφούνται ή όπως συχνά λέγεται «πέφτουν τα ούλα». Αυτή η διαδικασία είναι πιο έντονη στην κάτω γνάθο η οποία έχει μικρότερο όγκο από την πάνω και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη συγκράτηση της κάτω οδοντοστοιχίας. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η κάτω οδοντοστοιχία λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να παραμείνει ακίνητο και σταθερό, λόγω της συνεχούς κίνησης της γλώσσας, η οποία και την εκτοπίζει.
Χρειάζεται υπομονή και άσκηση ώστε να «μάθουν» οι μύες στις παρειές (στα μάγουλα), τα χείλη και τη γλώσσα να συγκρατούν την οδοντοστοιχία στη θέση της.
Η ομιλία είναι μία πολύ καλή άσκηση γι’ αυτό.
Υπάρχουν επίσης ειδικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδοντίατρος όταν κατασκευάζει την κάτω οδοντοστοιχία, ώστε να βοηθήσει στην ταχύτερη προσαρμογή της.
Media Object

Αυτό συμβαίνει γιατί το οστό πάνω στο οποίο εδράζεται η οδοντοστοιχία απορροφάται συνεχώς.
Ο βαθμός και ο ρυθμός της απορρόφησης διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη κατά τον πρώτο χρόνο μετά τις εξαγωγές, γι’ αυτό και αν τις κατασκευάσατε πρόσφατα θα χρειαστεί να τις αναπροσαρμόσετε (γεμίσετε).
Αν φοράτε για πολλά χρόνια τις οδοντοστοιχίες σας χωρίς να τις έχετε «γεμίσει» τότε αυτές μπορεί να έχουν χάσει την εφαρμογή τους. Ο οδοντίατρος θα τις επιδιορθώσει και το πρόβλημα θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Media Object

Είναι απαραίτητο οι οδοντοστοιχίες να αφαιρούνται το βράδυ για να προφυλάσσεται το στόμα από την ανάπτυξη στοματίτιδας, αλλά και για να αποφεύγονται σοβαρές παθήσεις όπως είναι η πνευμονία από εισρόφηση ιδιαίτερα σε ευπαθή άτομα.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Οι οδοντοστοιχίες δεν είναι για μια ζωή.
Με τα χρόνια αλλοιώνεται το υλικό τους, αλλάζει η ανατομία του στόματος (πέφτουν τα ούλα) και οι οδοντοστοιχίες δεν εφαρμόζουν πια καλά. Επίσης, τα δόντια φθείρονται από τη χρήση, δεν αρθρώνουν σωστά μεταξύ τους και το κάτω τριτημόριο του προσώπου δείχνει αφύσικο και γερασμένο.
Ο οδοντίατρός θα σας συμβουλεύσει αν οι οδοντοστοιχίες σας χρειάζονται αναπροσαρμογή βάσης (γέμισμα) ή αν πρέπει να κατασκευαστούν καινούργιες.
Συνήθως οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται αντικατάσταση κάθε 5-10 χρόνια ανάλογα με το πότε χάθηκανε τα φυσικά δόντια και με τη συντήρηση που τυγχάνουν.
Η αναπροσαρμογή βάσης (γέμισμα) γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.
Media Object

Χρειάζεται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, για να ελέγξει τις οδοντοστοιχίες σας και τη γενικότερη υγεία του στόματος.
Πολλές φορές η μακροχρόνια χρήση ολικών οδοντοστοιχιών, χωρίς τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο, προκαλεί βλάβες στο βλεννογόνο (πχ. στοματίτιδες), οι οποίες δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές, γιατί δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση.
Ο οδοντίατρος θα ελέγξει και την πιθανή παρουσία άλλων βλαβών που δεν σχετίζονται με τις οδοντοστοιχίες.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Αν δεν γίνεται σωστή χρήση, καθάρισμα και συντήρηση των οδοντοστοιχιών και ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν και κάποιες γενικές παθήσεις (πχ. σακχαρώδης διαβήτης) είναι πιθανόν να εμφανιστούν διάφορες βλάβες στο στόμα. Οι βλάβες μπορεί να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνονται αντιληπτές, γιατί συνήθως δεν προκαλούν ενόχληση ή πόνο.
Η πιο συνηθισμένη βλάβη είναι η στοματίτιδα, που στον ελληνικό πληθυσμό φτάνει το 40% όσων φορούν οδοντοστοιχίες. Πρόκειται για μία φλεγμονή της υπερώας που προκαλείται είτε από συνεχή τραυματισμό είτε από μόλυνση από μικρόβια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα, ενώ κάποιες φορές συνυπάρχει με φλεγμονή στις γωνίες του στόματος (συγχειλίτιδα).
Ο οδοντίατρος θα βρει την αιτία του προβλήματος και θα το αντιμετωπίσει αναλόγως, είτε με επιδιόρθωση της οδοντοστοιχίας είτε με χορήγηση φαρμάκων είτε και με τα δύο.
Για να προληφθεί η βλάβη είναι αναγκαία:
α) η επίσκεψη στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο, για να ελέγξει την εφαρμογή των οδοντοστοιχιών και τη γενικότερη υγεία του στόματος,
β) να καθαρίζονται προσεκτικά και συστηματικά τόσο οι οδοντοστοιχίες, όσο και το στόμα,
γ) να αφαιρούνται οι οδοντοστοιχίες το βράδυ.
Media Object

Η μάσηση και η διατροφή μπορούν να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό μετά την τοποθέτηση οδοντοστοιχιών.
Χρειάζεται περίπου ένας μήνας μετά την τοποθέτηση, για να προσαρμοστεί κάποιος στο νέο τρόπο μάσησης των τροφών.
Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που μετά την τοποθέτηση οδοντοστοιχιών αποφεύγουν το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά και στρέφονται προς μαλακές, επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη. Αυτό έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στη γενική υγεία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από όσους ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο για λόγους υγείας.
Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα είδη τροφών και οπωσδήποτε γαλακτοκομικά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές για καλύτερη μάσηση με τις τεχνητές οδοντοστοιχίες:

 • Αν φορέσατε πρόσφατα οδοντοστοιχίες ξεκινήστε με μικρή ποσότητα από μαλακή τροφή την οποία θα τοποθετείτε και στις δύο πλευρές του στόματος. Πρέπει να μασάτε την τροφή ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές, γιατί αλλιώς εκτρέπονται εύκολα οι οδοντοστοιχίες.
 • Μπορείτε να καταναλώσετε όλα τα είδη τροφών με την κατάλληλη προετοιμασία. Αν δυσκολεύεστε να μασήσετε κρέας μπορείτε να μαγειρέψετε κιμά. Μπορείτε να κόβετε τα φρούτα και τη σαλάτα σε μικρά κομμάτια. Μπορείτε να μασήσετε άφοβα και εύκολα το ψάρι.
 • Μή δαγκώνετε ποτέ την τροφή με τα μπροστινά δόντια (πχ. μή δαγκώνετε μήλο με τις τεχνητές οδοντοστοιχίες). Κόβετε την τροφή σε μικρά κομμάτια και την τοποθετείτε στο πλάι του στόματος και από τις δύο πλευρές. Αντίστοιχα μην προσπαθήσετε να κόψετε κλωστή με τις οδοντοστοιχίες σας.
 • Υπάρχουν κάποιες τροφές που ξεκολλάνε τις οδοντοστοιχίες από τη θέση τους. Τέτοιες είναι οι κολλώδεις επεξεργασμένες τροφές, όπως είναι το άσπρο ρύζι, η ψίχα από το άσπρο ψωμί πολυτελείας και τα λουκούμια. Επίσης είναι δύσκολο να μασήσετε τσίκλα με τις οδοντοστοιχίες σας.
 • Οι τροφές με μικρά σπόρια (πχ. κουλούρια με σουσάμι, ακτινίδια, ντομάτες) δημιουργούν ενόχληση γιατί τα σποράκια μπαίνουν κάτω από τις οδοντοστοιχίες.
 • Η εμπειρία λέει ότι οι περισσότεροι που φορούν ολικές οδοντοστοιχίες για αρκετό χρονικό διάστημα είναι ικανοποιημένοι από τη μάσηση των περισσότερων τροφών.
Media Object

Πολλοί άνθρωποι φορούν τις οδοντοστοιχίες τους για πολλά χρόνια και είναι πολύ ευχαριστημένοι.
Για διάφορους λόγους, συνήθως γιατί πάλιωσαν ή γιατί τρίφτηκαν τα δόντια, σκέφτονται να τις αλλάξουν, αλλά φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να συνηθίσουν εύκολα τις καινούργιες.
Υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνικές που θα αντιγράψουν όλα τα «καλά» στοιχεία των παλιών οδοντοστοιχιών και θα τα μεταφέρουν στις καινούργιες, αλλάζοντας μόνο τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση.
Με αυτές τις τεχνικές, το νευρομυϊκό σύστημα συνηθίζει γρήγορα και εύκολα τη χρήση των νέων οδοντοστοιχιών.
Media Object

Αν θελήσετε να κατασκευάσετε ένα δεύτερο ζευγάρι οδοντοστοιχιών για περίπτωση ανάγκης, τότε κατασκευάζονται «πανομοιότυπες οδοντοστοιχίες» που είναι όμοιες με αυτές που έχετε.
Τα κατασκευαστικά στάδια είναι πολύ λίγα και ο χρόνος κατασκευής ταχύτατος.
Επειδή είναι ίδιες με αυτές που φοράτε τις συνηθίζετε αμέσως και δεν απαιτείται χρόνος προσαρμογής.
Media Object

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αναπροσαρμοστεί (γεμίσει) ο οδοντίατρος τις οδοντοστοιχίες σας.
Ο ένας είναι από τον ίδιο στο οδοντιατρείο, οπότε και φεύγετε αμέσως με τα δόντια σας και ο δεύτερος με τη μεσολάβηση του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου.
Ο δεύτερος τρόπος είναι προτιμότερος γιατί το αποτέλεσμα είναι ποιοτικά καλύτερο και διαρκεί περισσότερο. Μπορείτε δε να παραλάβετε τις οδοντοστοιχίες σας μέσα σε λίγες ώρες.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Χρησιμοποιείτε στερεωτικές ουσίες οδοντοστοιχιών μόνο μετά από οδοντιατρικό έλεγχο και σύσταση του οδοντιάτρου σας και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του προϊόντος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο οδοντίατρος θα επιλύσει τα τυχόν προβλήματα συγκράτησης των οδοντοστοιχιών χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε στη χρήση στερεωτικών ουσιών. Οι στερεωτικές ουσίες θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά από τους βλεννογόνους και τις οδοντοστοιχίες.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
Media Object

Το «μαρκάρισμα» ή χαρακτηρισμός των οδοντοστοιχιών είναι η καταγραφή του ονόματος του ιδιοκτήτη σε κάποιο σημείο της οδοντοστοιχίας, ώστε σε περίπτωση απώλειας να μπορεί να τη βρεί εύκολα.
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία για όσους τύχει να βρεθούν σε κάποιο ίδρυμα όπως νοσοκομείο ή σε οίκους φροντίδας.
Media Object

Ο οδοντοτεχνίτης έχει εκπαιδευτεί μόνο στο τεχνικό κομμάτι της κατασκευής οδοντοστοιχιών βασιζόμενος στα αποτυπώματα και στις οδηγίες που λαμβάνει από τον οδοντίατρο.
Δεν έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για να εργαστεί σε άνθρωπο και δεν γνωρίζει τις απαραίτητες κλινικές τεχνικές που διασφαλίζουν την τελική επιτυχία των προσθέσεων.
Είναι παράνομη διαδικασία και διώκεται από το νόμο.