Μερικές οδοντοστοιχίες

Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση
Οι μερικές οδοντοστοιχίες (ή μηχανάκια όπως είναι γνωστά) είναι κινητές προσθετικές εργασίες που αντικαθιστούν κάποια δόντια που έχουν χαθεί. Αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό, ακρυλική (ροζ) βάση και τεχνητά ακρυλικά δόντια.
Όπως και οι ολικές οδοντοστοιχίες, δεν είναι μόνιμα κολλημένες στο στόμα, αλλά τοποθετούνται και αφαιρούνται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας.
Οι μερικές οδοντοστοιχίες επεκτείνονται και στις δύο πλευρές του στόματος ανεξάρτητα από το αν έχουν χαθεί δόντια μόνο δεξιά ή μόνο αριστερά. Συγκρατούνται σε κάποια από τα εναπομείναντα φυσικά δόντια (δόντια στηρίγματα) με μεταλλικά άγκιστρα ή με συνδέσμους ακριβείας.
Η επιτυχία της μερικής οδοντοστοιχίας βασίζεται στο σωστό σχεδιασμό που πρέπει να γίνεται από τον οδοντίατρο.
Media Object
Δεν είναι αναγκαίο να τοποθετούνται πάντα στεφάνες (θήκες) στα δόντια στα οποία θα ακουμπήσουν τα άγκιστρα της οδοντοστοιχίας.
Ο οδοντίατρος επιλέγει τις περιπτώσεις στις οποίες αυτό είναι αναγκαίο.
Media Object

Ο χρόνος που χρειάζεται για να κατασκευαστεί μία μερική οδοντοστοιχία είναι περίπου δύο με τρείς εβδομάδες. Κι αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται κατά στάδια, με πολλές δοκιμές, ώστε να διασφαλιστεί η τελική επιτυχία.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Όταν φορέσετε μερικές οδοντοστοιχίες, ίσως χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα κάποιων ημερών ή εβδομάδων μέχρι να τις συνηθίσετε.
Τα προβλήματα εντοπίζονται συνήθως στην επαφή της γλώσσας με τα μεταλλικά στοιχεία στην υπερώα (ουρανίσκο), αλλά και στο εσωτερικό του στόματος κάτω από τους κάτω κοπτήρες. Μία αρχική δυσκολία στην ομιλία είναι αναμενόμενη, αλλά θα περάσει με την εξάσκηση. Μικροενοχλήσεις και εντοπισμένος πόνος σε κάποια σημεία, όπου το ακρυλικό της οδοντοστοιχίας ακουμπά στα ούλα είναι απόλυτα αναμενόμενα και θα αντιμετωπιστούν από τον οδοντίατρό σας. Τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν με το χρόνο.
Ο οδοντίατρος θα δείξει και το σωστό τρόπο για να τοποθετείτε και να αφαιρείτε τη μερική οδοντοστοιχία. Στην αρχή μπορεί αυτό να σας δυσκολέψει λίγο, αλλά με λίγη πρακτική μπροστά σε καθρέφτη σύντομα θα το συνηθίσετε και θα το κάνετε μηχανικά.
Ποτέ μην τοποθετείτε την οδοντοστοιχία στη θέση της δαγκώνοντας τα δόντια και μην την αφαιρείτε με τη γλώσσα. Κάτι τέτοιο θα χαλαρώσει ή θα σπάσει τα άγκιστρα.
Media Object

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας και εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Κυμαίνεται συνήθως από 1 έως 3 φορές.
Media Object

Με τον κατάλληλο σχεδιασμό δεν καταλαβαίνει κανείς ότι φοράτε μερικές οδοντοστοιχίες
Media Object

Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι απαραίτητο να αφαιρούνται κάθε βράδυ ή αλλιώς τουλάχιστον για 5-6 ώρες μέσα στο 24ωρο, στις ώρες που είναι πιο βολικό. Η συνεχής χρήση δημιουργεί προβλήματα στα ούλα και στα δόντια.
Media Object

Αν δεν απομακρύνονται με επιμέλεια οι τροφές που συγκρατούνται ανάμεσα στα δόντια και τις οδοντοστοιχίες, με σχολαστικό βούρτσισμα δοντιών και οδοντοστοιχιών, τότε τα δόντια χαλάνε. Αν καταστραφούν τα δόντια πάνω στα οποία συγκρατείται η μερική οδοντοστοιχία τότε ο οδοντίατρος θα πρέπει να τροποποιήσει το σχεδιασμό της και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και οπωσδήποτε δεν είναι ανέξοδο. Επίσης τα μικρόβια που αναπτύσσονται μπορεί να επιβαρύνουν και τα ούλα αναπτύσσοντας ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες.
Αν η μερική οδοντοστοιχία η οποία αντικαθιστά τα πίσω μας δόντια δεν επιδιορθώνεται τακτικά, τότε χάνει την εφαρμογή της και λειτουργεί σα μοχλός εξώθησης των δοντιών στηριγμάτων. Τα δόντια αυτά μακροπρόθεσμα αρχίζουν να κουνιούνται και μπορεί και να οδηγηθούν στην εξαγωγή. Ακόμα, η περιοχή της υπερώας (ουρανίσκου) που καλύπτεται από τη μερική οδοντοστοιχία μπορεί να παρουσιάσει στοματίτιδα λόγω κακής εφαρμογής η μόλυνσης από μικρόβια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαίος ο έλεγχος του στόματος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από τον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος θα προτείνει τον τρόπο καθαρισμού και φροντίδας των δοντιών, πιθανά θα χορηγήσει φθοριούχα διαλύματα και θα κρίνει αν χρειάζονται επιδιόρθωση οι μερικές οδοντοστοιχίες.
Media Object

Οι περισσότερες μερικές οδοντοστοιχίες δεν είναι για μια ζωή.
Επισκέπτεστε μία φορά το χρόνο τον οδοντίατρό σας ο οποίος θα σας συμβουλεύσει αν χρειάζονται κάποια επιδιόρθωση ή αν πρέπει να κατασκευαστούν καινούργιες.
Media Object

Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελέγξει τις οδοντοστοιχίες σας και την υγεία του στόματος.
Πολλές φορές η μακροχρόνια χρήση οδοντοστοιχιών χωρίς τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο προκαλεί βλάβες στο βλεννογόνο, στα ούλα ή στα φυσικά δόντια.
Media Object

Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αν στην πορεία του χρόνου κάποιο δόντι χαθεί, ο οδοντίατρός σας θα πάρει καινούργιο αποτύπωμα και θα προσθέσει ένα ή περισσότερα δόντια στη μερική οδοντοστοιχία.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Μετά από κάθε γεύμα απαραιτήτως ξεπλένετε τις οδοντοστοιχίες και το στόμα σας με άφθονο νερό.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Βουρτσίζετε τις οδοντοστοιχίες σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Πριν το βούρτσισμα ξεπλένετέ τις με άφθονο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα τροφών.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιείτε σαπούνι (πχ. υγρό πιάτων) και μαλακή οδοντόβουρτσα.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις ειδικές οδοντόβουρτσες για οδοντοστοιχίες.
Μη χρησιμοποιείτε κοινή οδοντόπαστα για να καθαρίσετε τις οδοντοστοιχίες σας, γιατί μπορεί να αλλοιώσει την επιφάνειά τους.
Καθαρίζετε προσεκτικά την εξωτερική επιφάνεια της οδοντοστοιχίας και τα δόντια, την εσωτερική της επιφάνεια και τα μεταλλικά στοιχεία.
Media Object

Χρησιμοποιείτε ειδικά χάπια καθαρισμού μερικών οδοντοστοιχιών.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Αφήνετε την οδοντόβουρτσα να στεγνώσει στον αέρα.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Για να μην πέσουν κάτω κατά το πλύσιμο και κατά λάθος σπάσουν οι οδοντοστοιχίες, καλό είναι να τις πλένετε πάνω από το νιπτήρα, έχοντάς τον γεμίσει με λίγο νερό.
Media Object
Πιέστε για μεγέθυνση

Βουρτσίζετε επιμελώς τα δόντια σας, γιατί οι μερικές οδοντοστοιχίες συγκρατούν τροφές και τα δόντια χαλάνε πιο εύκολα.